Сайтът използва "бисквитки", които спомагат за подобряване на предлаганото съдържание и повишаване на качеството на предлаганите услуги, както и за статистика.

Trends for Kids - Logo

Какви качества трябва да притежава една детска количка ?

Големи помпащи гуми, широка седалка, окачване на колелата, лесно сгъване, а това са само част от качествата, за които трябва да гледате при покупка на детска количка.

Joggster Lite Twist

Joggster Lite Twist

За родителите, покупката на детска количка е може би най-важната и най-голяма инвестиция, която ще направят. В днешно време на пазара има изобилие от различни модели и марки. Eвтини - скъпи, леки - тежки, качествени - некачествени, сигурни и не чак толкова сигурни. Изборът не е лесен, тъй като детето има възможност да израсне с една количка до 3-4 годишна възраст. Важно да се знаят някои качества, които трябва да притежава една количка.

Да има здрава и лека рамка

Рамките на количките биват произведени от различни материали. Някои са направени от желязо, други от алуминий, пластмаса или комбинация от всички изброени. Независимо от материала, винаги се търси едно добро съотношение между тегло, дизайн и здравина. Тези, които са направени от желязо или по-дебел алуминий издържат по-дълго време, като могат да возят по-големи деца и дори да отгледат второ дете. Също така, могат да бъдат полезни за повече багаж и покупки. От друга страна, по-леките колички са по-маневрени, по-лесни за пренасяне и сгъване, но и по-лесно чупливи.

Да се сгъва лесно и да бъде компактна и практична

Хубавата количка трябва да се сгъва лесно, като в повечето случаи това може да се наложи, докато държите бебето с една ръка. Теглото и размера на количката в сгънато състояние също не са без значение предвид това, че може да нямате голяма кола или необходимото място за съхранение в дома.

Комфортна и широка седалка

Обърнете внимание на седалката, тъй като детето ви ще прекарва доста време в нея, както и ще спи по няколко часа по време на разходките ви. Хубаво е дамаската на седалката да бъде мека, удобна и да може да се пере. Вероятно ще ви се наложи да я чистите от време на време от петна и различни храни, затова е препоръчително да може да се сваля лесно и да се пере в перална машина.

Обезопасителни колани и роубар

Сигурност. Това е най-важното качество, което трябва да се вземе под внимание. От значение са и материалите, от които са направени роубара и обезопасителните колани. Често се случва децата да ги дъвчат и има опасност от задушаване. Хубаво е тези части да са меки, за да са предотвратят различни наранявания. Обезопасителните колани при голяма част от детските колички са пет точкови и са по-сигурни, когато се налага да се разхождате по неравни терени. Има три точкови колани, както при столчетата за хранене. Препоръчително е те да са трудни за откопчаване от детето и само вие да може да боравите с тях.

Различни положения на седалката

Опцията на седалката да има различни положения е голям плюс. По-удобно за детето ще е седящата част да има поне едно полегнало положение, а най-добре е и да може да ляга изцяло. По този начин ще може да използвате количката по-дълго време. При пълно легнало положение може да я ползвате от новородено до 6-ти месец. След като му укрепне гръбначния стълб, вече ще има възможност да стои седнало само. Имайте предвид, че голяма част от времето, детето ви ще спи в количката.

Да има голям сенник

Големият сенник е необходим, когато става въпрос за предпазване от слънце, вятър или неочакван дъжд. Плюс е, че винаги може да закачите някоя играчка, с която детето да се забавлява. Полезно е да има прозорче, от което да гледате детето, докато спи или се разхождате навън.

Големи колела и хубаво окачване

Комфорта за вас и детето е главната причина, за да си купите количка за разходки в града или сред природата. Затова могат да спомогнат по-големите колела и хубавото окачване. За предпочитане са помпащи се гуми, тъй като това ще допринесе за по-голямо удобство, докато преминавате през различни неравности и тротоари.

Други екстри, за които да гледате докато избирате количка.

• Спирачки - могат да бъдат на дръжката, като по този начин ще можете постоянно да контролирате количката, докато се спускате по терени с наклон или паркинг спирачки при колелата.
• Регулираща се дръжка - полезна опция за родители с различна височина.
• Джобчета и багажник - тези винаги са полезни, тъй като винаги ще има какво да сложите в тях. Било то играчка или покупки от магазина.

Нека не забравяме и някои невидими за окото неща, които трябва да се вземат под внимание.

Видимите опасности могат лесно да бъдат разпознати и забелязани, като: малки части, които могат да бъдат погълнати от детето, неуплътнени и груби елементи от количката. Невидимите могат да бъдат вредни химикали в платовете, които да представляват опасност за вашето дете.

През изминалите години много направени тестове показват, че платове, покривала, колани, пластмасови части и други елементи съдържат вредни съставки, като: фталати, тежки метали, пластификатори, хидрокарбони, оцветители, полициклични ароматни хидрокарбони и други. Въпреки предприетите мерки през изминалите години, някои производители все още не гледат със сериозно око на тези опасности.

Важно е да се вземат под внимание дали продуктите покриват и имат стандарти за качество като : EN 1888 и EN 71.

Детска количка разглобенаДетска количка сгънатаДетска количка сгъната 2